Bildtext: Pine Ridge Brewery på turné. Till vänster: Mikael Karlsson, och till höger: Fredric Johansson.
Balans är allt för Falkenbergsbryggeriet The Pine Ridge Brewery. Förra året ökade de stort, tack vare idogt mässturnerande, bland annat till Uppsala. I år är de tillbaka, på exakt samma plats.
– Haha, ja, jag kände direkt att vi skulle boka exakt samma plats för i år. Vi vill ju synas så mycket det bara går, vara med på så mycket mässor som möjligt. Och Uppsala Beer & Whisky har blivit en av de största i Sverige, så det känns viktigt. Konkurrensen är hård och det är genom mässorna vi, som litet Falkenbergsbryggeri, når ut. Vi ser direkt att intresset ökar – under förra året gjorde vi en 200-procentlig ökning! säger Mikael Karlsson, en av grundarna.
Men ökningen får gärna ske sakta men säkert.
– Under 2018 gjorde vi 60 000 liter, i år kommer vi upp i 90 000 liter – kanske mer. Vi dubbeljobbar fortfarande, bryggeriet har så att säga gått från hobby till en seriös hobby. Samtidigt vill vi inte köra på för fort. Vi växer med fötterna på jorden.
Det hela började med att Fredric Johansson bryggde öl hemma i källaren på Tallåsvägen i Falkenberg. Tallås blev till Pine Ridge när bryggningen testades i lite större lokaler. Numera sker verksamheten i en industrifastighet på 550 kvadratmeter.
– I maj öppnar vi en bryggeripub som vi kommer ha öppet vissa helger. Här ska vi också kunna hålla lite större ölprovningar och andra arrangemang. Förra året hade vi öppet hus och det kom 700 personer! I sommar kör vi en rockfestival och i höst blir det oktoberfest.
Falkenberg är en stad med bryggerihistoria. Hur märks det?
– Ja, vi stadsbor är stolta över Falcon, men sen blev de ju uppköpta. Vi brukar säga att vi är det smakfulla bryggeriet i stan …
Varifrån kommer ditt intresse för öl?
– I mitt jobb har jag rest runt hela världen och testat så mycket olika öl. Jag drack alaskan amber redan på 1990-talet … så när jag talade med Fredric om det blev han överraskad. Till vardags jobbar jag med att bygga rörkonstruktioner, vilket är praktiskt. Jag vet hur man får ihop utrustningen.
Pine Ridge har också lyckats knyta en erfaren bryggare till projektet. Magnus Tedenmyr är bryggmästare och hjälper till med kvalitetssäkring. Tedenmyr har bland annat varit på Gotlands bryggeri, och har 25 års erfarenhet.
– Han är en riktig klippa. När han kom till oss var det som att vi fick Zlatan till korplaget.
Vilka förebilder har ni?
– Oppigård är en av dem. Det är kvalitet rakt ut, tack vare lång erfarenhet. O/O Bryggeri likaså. Och Brekeriet älskar jag när det kommer till suröl.
Ni gör ganska många olika öl – vad är ni extra bra på?
– Ja, vi har 12 sorter i det fasta sortimentet. Dessa kan beställas till Systembolaget över hela landet. Det finns så mycket bra öl i Sverige men vi satsar alltid på att försöka hitta balansen. Alkoholen får inte ta över, vi vill inte ha överdriven humle, men ordentlig kropp i smaken. Vår öl ska inte vara för extrem – det ska alltid finnas balans.
Vad kommer besökarna att kunna testa hos er?
– Vi kommer att ha med oss så mycket olika stilar som möjligt, från lager till trippel-IPA, porter och stout. Till och med våra olika folköl. Trippel-IPA:n får man inte missa, kryddad med simcoe, cascade, columbus och centennial. Den är svår att göra – normalt tycker jag att den här typen av öl har för mycket beska – men vår är väldigt välbalanserad. Det är också den högst rankade av våra öl. Sen ska man testa vår APA. Den vann vi silvermedalj med på Stockholm Beer – samtidigt som vi vann guld bland Sveriges nya bryggerier. Det var en riktig fullträff!